Öppet Forum > Rengör MP-E65

Hur gör ni för att rengöra MP-E65? Den verkar dra in damm och jag trodde först att det var sensorn som behöver rengöras men det visade sig att dammkorn sitter i objektivet. Det verkar som att man måste skicka objektivet till Canon för rengöring om man inte kan göra det själv?

05-26 | Unregistered CommenterMicke

Både MP-E65 och andra objektiv gör jag rena själv. Ibland fotograferar jag i sandiga och dammiga miljöer och både kamera, objektiv eller annan utrustning ser hemska ut. Då brukar jag först borsta av sand och damm med en pensel med långa borst (använder en platt bakpensel eller brödpensel köpt på ICAs köksavdelning). Speciellt runt bajonettfäste innan jag tar av objektivet från kamerahuset brukar jag borsta noggrant. Sedan tar jag av objektiv från kamera och med bakre lins vänd nedåt borstar jag av bajonett en gång till. Likadant gör jag med kamerahuset, vänder med bajonett ner och borstar försiktigt av bajonettfäste. Även främre lins och filtergänga samt alla små hörn, vinklar och glipor där sand och damm fastnar borstar jag av. Sedan tar jag sprayflaska med komprimerad ren luft (DUST OFF från Clas Ohlson) och blåser försiktigt bort på känsliga ställe, det är viktigt att innan jag börjar blåsa på utrustningen släppa ut lite tryckluft från flaskan. Ibland kommer lite vätska från flaskan i början.
När det gäller själva linser så ska man vara extra försiktig att få bort alla sandkorn eller andra hårda partiklar som kan repa linser. Det är bäst att ta pensel som jag beskrivit tidigare, sedan blåsa av och slutligen torka av linser med optiktrasa. Smuts som hamnar mellan linserna kan man inte göra så mycket själv med om man inte är finmekaniker och kan plocka isär och sedan sätta ihop objektiv igen ;) . Men av erfarenhet vet jag att några damkorn inne i objektivet brukar inte vara problem.

Det kan INTE vara 'komprimerad ren luft' i flaskan, det kan komma vätska ur den när den lutas enligt en kundrecension!
Jag har provat något liknande, testade först på en glasskiva, fick av vätskan en beläggning som var svår att få bort!
Kan möjligen användas som ytrengöring utanpå kamera och objektiv men INTE på glasytor och ABSOLUT INTE inuti kameran!

I mitt inlägg från 5-26 skriver jag:
"det är viktigt att innan jag börjar blåsa på utrustningen att släppa ut lite tryckluft från flaskan. Ibland kommer lite vätska från flaskan i början."

När komprimerad gas släpps ut snabbt så blir den kraftigt underkyld och kan kondenseras i vätska (fysiska lagar). Blås ut lite luft först innan du börjar blåsa på utrustningen. Man ska inte heller blåsa med full styrka på utrustningen men med lite känsla. Jag använder DUST OFF både för att göra rena linser på objektiv men även att blåsa ren sensor i kamerahuset och det fungerar utmärkt.

I perioder när jag fotar intensivt så blåser jag rent kamerasensorn med "burkluft" dagligen. Gör man det så som Stanislav beskriver tycker jag inte att det är något att noja över.

Jag har haft ett missöde när jag var slarvig och lutade flaskan för mycket med resultatet att det såg ut som att någon hade nyst på sensorn i min 5DmkII. Jag var först övertygad om att jag skulle bli tvungen att lämna in för professionell rengöring men det visade sig till min förvåning att fläckarna gick att få bort med vanlig torrpensling (jag gjorde det några timmar efter incidenten när det hade torkat ordentligt).

Därmed inte sagt att man inte orsaka skador på huset om man är oförsiktig.