Öppet Forum > Fästingar

Hur gör ni för att skydda er mot fästingar? Man vill absolut undvika att få TBE eller Borrelia. Oavsett om man är vaccinerad eller inte. Vad jag förstår så finns det ingen garanti att TBE vaccin fungerar mot TBE. Så undrar jag hur ni gör för att skydda er mot fästingar? äter ni mycket vitlök? använder ni något medel? finns det naturligt medel att använda mot fästingar? eller undviker ni höga gräs? våtmark? eller bär ni mörka kläder på er? eller tvärtom ljusa kläder för att det blir lättare att upptäcka fästingar? vet ni vilka hudtyp fästingar dras till och inte dras till? Oj det blev många frågor :) Det blir intressant att läsa era svar!

05-26 | Unregistered CommenterMicke

Jag har aldrig vaccinerat mig och under alla år (ca 40 år i skog och mark) när jag har visstats mycket i naturen har jag pockat bort säkert hundratals fästingar från min kropp. Jag vet inte om det är bara tur men aldrig råkat ut för någon sjukdom (har jag kanske blivit immun?). Men jag har några bekanta som inte är lika ofta ute och ändå fått borelia. Vaccination är säkert ett bra preventivmedel som kan minska risken. Så om du är orolig börja med det. Annars kolla alltid när du kommer hem och plocka bort "ohyra".

Fästingar är väl spännande makromotiv :-) men det var väl inte det det skulle handla om.

Jag rör mig ofta ute, både genom mitt naturintresse och för att jag springer orientering, och jag får ofta fästingar. Mitt rekord ligger på minst 22 fastsittande. Själv har jag aldrig råkat ut får någon sjukdom. Jag har på senare år vaccinerat mig mot TBE, men Borrelia kan man ju inte göra så mycket åt. Som jag ser det så får man helt enkelt gilla läget. De allra, allra flesta som drabbas av Borrelia får ju inga bestående men.

Jag vet inte om det det hjälper med vitlök, myggmedel eller speciella färger på kläder. Fästinghallsband på hundar lär visst fungera bra, men tydligen är det farliga grejer för alla hundar mår inte så bra av det. De kan bli påverkade och slöa.

Naturligtvis kan man skydda sig med heltäckande kläder, men min efarenhet av det är inte enbart positiv. Den gången jag fick som flest fästingar hade jag långa byxor nedstoppade i strumpor och stövlar. Jag tror att fästingarna satt kvar i kläderna länge och passade på att angripa när jag tog på kläderna nästa dag.

När jag har varit ute brukar jag (och min fru ;-) kolla över våra kroppar och plocka bort kryp som eventuellt följt med.

Jag tycker det låter som du har en överdriven rädsla för fästingar (fobi?). Man kan ju lika gärna drabbas av något annat med värre konsekvenser, t ex influensa, drunkning, trafikolyckor eller fallolyckor.

Låt inte fästingarna hindra dig! Vaccinera dig mot TBE. Ge dig ut i naturen och njut av ormar, myggor, knott och allt annat. När du kommer hem tar du en dusch och kollar igenom hela kroppen. Det är mina råd.

05-31 | Registered CommenterJonas Roth