Öppet Forum > bälg objektiv

Har en Canon d7 och Tamron 90 mm och vill testa en bälg för att se vad som händer. Hittade en billig variant på ebay för 260 kr från Kina, kanske en usel affär,hur som helst så undrar jag om mitt objektiv kommer att fungera på bälgen. Har ingen bländarring på objektivet och bälgen har ingen elektronisk koppling mellan objektiv-kamerahus. Att jag är inne på en billig kopiarnas kopia från Kina är för att just testa macrofotografering med bälg. Får kanske uppgradera mej till en riktig bälg om jag fattar tycke.

Hej Jonas,

Nej Tamronobjektivet kommer inte fungera på bälgen (annat än på full öppning) Som du misstänker behöver man en bländarring för att kunna ställa in bländarvärdet när objektivet inte sitter på kameran. En nödlösning är att du kan blända ner objektivet när det sitter på kameran med hjälp av nedbländningsknappen, lossa objektivet med nedbländningsknappen fortfarande nedtryckt – bländaröppningen kommer då behålla sitt inställda värde (obs, detta trick fungerar på Canon men inte på Nikon – osäker på andra system).

Men som du anar och kommer förstå om du läser vad som skrivits om bälgar här på forumet så är inte dessa plastbälgar i närheten av "riktiga bälgar". Och moderna objektiv utan bländarring är mer eller mindre olämpliga för användning på bälg. Inte bara för att de är svåra att använda utan också för att den optiska konstruktionen gör att de kommer visa sig från en mindre smickrande sida när utdraget ökas.

Då slänger jag tanken på bälg till mitt Tamron 90.
Jag har en uppsättning mellanringar som funkar ok men jag vill komma närmre, Raynox 250 kanske kan vara något. Kan man kombinera mellanringarna och Raynox för att få intimt makro?

Javisst, Raynoxlinser fungerar bra i kombination med mellanringar!

Effekten av mellanringar blir större ju kortare brännvidd du har på optiken. Med en Raynox-lins på objektivet förkortar du brännvidden på det optiska systemet – så bortsett från att förstoringsgraden ökar av linsen i sig kommer även mellanringarnas inverkan på förstoringsgraden förstärkas.