Öppet Forum > Makrosläde

Hej gott folk,

Har försökt läsa mig runt här och det verkar som om många här är glada för att experimentera med att bygga egna slädar osv. Jag har tyvärr inte tid för detta och betalar hellre en slant. Jag vill inte vara dumsnål men samtidigt kanske man kan fynda på ebay, vilket jag läst en hel del om här.

Vad tror Ni om denna släde? Ngn som har testat denna?

http://www.ebay.com/itm/4-way-Macro-Shot-Focusing-Rail-Slider-1-4-Quick-plate-Tripod-Stand-FDSLR-fo-DSLR-/390533853783?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5aeda1b257

Jag är ute efter att lära mig "stacka" bilder och är ute efter god kvalite. Tror ni denna släden kan göra små små ändringar vilket jag har förstått är a och o om man vill få riktigt bra bilder. Eller behöver jag ett ännu mer precist redskap?


Tacksam för alla synpunkter då jag lägger ner 6-7 h om dagen för att förbättra min kunskaper på denna nya hobby :)

MVH
Andreas

03-6 | Unregistered CommenterAndreas

När jag började med stacking köpte jag en "Kinasläde" av den typ du länkar till. Den var förvånansvärt välbyggd och det gick hyfsat att göra små ändringar, upp till ett par gångersförstoring funkade det ok. Det hände dock att en del bilder missades på grund av bristande precision i förflyttningen. Med tanke på den tid man lägger ner på fotograferandet och efterarbetet så är det surt att sedan upptäcka ett oskarpt parti i bilden Nuförtiden har den degraderats till att förflytta motivet i sid och höjdled och där funkar den utmärkt!

Kloka ord från Kjell. Billiga makroslädar som den du nämner duger knappast i längden eller för mer krävande stackningstillämpningar men kan ändå vara steg på vägen – och då i synnerhet med tanke på att de faktiskt kan användas till annat också.

Sedan är det ju lite olika från person till person hur man fungerar: Vissa är så beskaffade att de inte ens vill prova förrän de säkerställt att utrustningen är den bästa tänkbara medan andra föredrar att ta det gradvis och uppgradera utrustningen i takt med att utvecklas och känner av utrustningens tillkortakommanden. Den första sorten blir bara frustrerad och tappar lusten om utrustningen inte levererar medan den andra snarast blir sporrad av det. De flesta av oss hamnar väl någonstans mellan dessa poler så man får ta med båda komponenterna i beräkningen.

Tack för Era värdefulla kommenatarer. Jag provar att beställa hem en för att testa mig fram, det är nog det bästa sättet att lära sig på känns det som. Ingen större investering och man måste ju börja någonstans.

Såg en släde som Snäll använde i en film som låg på bloggen. Verkade riktigt bra men en silvrig ratt som man ljusterade fram och bakåt med. Känner du till denna John?

MVH
Andreas

03-6 | Unregistered CommenterAndreas

Släden som syns i filmen är ett så kallat linjärbord av fabrikatet Newport. Jag använder själv en liknande modell och de är mycket bra hjälpmedel för stackning i fält. Det har skrivits mycket om dessa i forumet så gör en sökning på "linjärbord" på google! Tyvärr funkar google-sökningen inte i medlemsforumet eftersom detta kräver inloggning men om du är inloggad och använder den inbyggda sökfunktionen för att söka på "Newport" så hittar du mycket relevant info.