Öppet Forum > Nikon D800E + Nikon PB-6 verkar inte passa bra ihop? :(

Hej!


Jag testade idag att montera på Componon på PB-6 bälgen, M42->Nikon-adaptern satte jag på plats där den passade. D.v.s. i bälgens främre del (där loggan finns) och objektivet satt väl där.

Objektivet gick i sin tur att ta bort från bälgen men M42->Nikon-adaptern var lätt att skruva dit, men inte lika lätt att ta bort igen dessvärre.

Sedan ville inte mitt Nikon D800E fästa i bälgens bakre del, den justerbara delen så det blir ju lite klurigt att testa bälgen och objektivet när kameran inte vill fästa :(.


MVH Alexander!

Hej Alexander,

Det brukar vara svårt att montera moderna Nikon-hus direkt på PB-6 om bälgens bakre bajonett är i horisontellt läge. Det finns en liten knapp vid sidan av den bakre bajonetten. Om du trycker in den kan du vrida bajonettfästet 90° moturs. Då hamnar alltså den röda markeringen som du ska passa in mot den vita pricken vid kamerahusets bajonett på bälgens vänstra sida och då kan du antagligen fästa kameran på bälgen i vertialt ("porträtt") läge (har inte testat med D800 men det fungerar med många andra digitala Nikon-hus). När huset väl är på plats kan du rotera tillbaka om du hellre vill använda huset i horisontalläge.

En alternativ metod är att använda en kort mellanring mellan bälgen och kamerahuset – då är det lättare att montera i huset oavsett bajonettens rotation. Jag brukar använda en ring med beteckningen "Nikon E2" för detta.

Hej!


Tack så jättemycket för hjälpen! Nu fick jag fast kameran på bälgen horisontellt och Componon på sin rätta plats det :).
Det är tight närgräns dessutom märker jag och så behöver man en bra ljuskälla på föremål man vill fota också har jag märkt.

Vad för grej har du för att använda componon bakvänt på bälgen, för nu har jag det bara rättvänt så att säga. Hoppas den prylen du rekommenderar är lätt att få tag på! :).


Tack ännu en gång :).


MVH Alexander!

Du behöver två saker: En omvändningsring (Nikon BR-2A) och en step-up-ring från 43 till 52 mm (givet att ditt Componon har den vanliga filtergängan, men visst nämnde du att det var ett Componon-S 50/2.8?). Den första bör kosta en hundralapp eller två (billigare om du köper pirat men de är inte lika bra som Nikons original) och den andra bör du kunna hitta för ett par tior.