Öppet Forum > hjälp till en nybörjare

Hej! Jag har problem att få till en bild jag vill fotografera. Det är 5 produkter och varje produkt är ca 2 dm lång med olika bredder. Jag skulle vilja ta en bild där en av produkterna är skarp medans de andra syns lite suddigt bakom. Jag vill ha förgrundsprodukten ettbpar Dmitrij framför de andra. Och att förgrundsprodukten inte tar upp mer än halva ytan av det man ser på bilden, helst mindre. Men för att få den skarp och de bakom suddiga måste jag zooma in såpass mycket att den tar upp för mycket plats av bilden. Jag har provade olika objektiv och ställt in på Av för att få till det men misslyckas. om det är mindre objekt jag fotar och har bakgrunden långre bort får ag bra bilder. Men lyckas inte med detta. Någon som kan komma med tips. Jag undrar också om det finns någon sida med olika sorters fotografier där det också står vilka inställningar fotografen har haft.Tack på förhand!

02-11 | Unregistered CommenterMarta

Längsta brännvidden, största bländaren t ex 3,5. Manuell fokus inställd på det objekt du vill ha skarpt.
Rekommenderar en bok i fotogaferandets grunder. T ex Sjöström Amatörfotografen eller Fotolärobok i bild. Gamla böcker men grunderna är desamma bortsett från digitaliseringen. Sök böckerna på biblioteket eller Bokbörsen.
Lycka ill /Lennart

Kamerasimulator

På den här sidan finns det en kamerasimulator som visar hur val av bländare och slutartider påverkar bilden.
http://www.kamerasimulator.se/swe/?page_id=2

För äpple telefoner finns även kamerasimulatorn som en app.
https://itunes.apple.com/se/app/slr-camera-simulator/id443396787?mt=8

Fokusera på det objekt som du önskar skarpt manuellt (välj manuellt isf autofocus), prova sedan att ta några bilder med olika bländare. Beroende på ljus borde du kunna använda av/mode, men om det blir långa slutar tider behövs det ev stativ och fjärrutlösare.

Mvh
Conny