Öppet Forum > Feste mellom kamera - linjærbord - kulehode

Hei,

kanskje dette er dumme spørsmål, men jeg er jo norsk, så det får stå til:

a) Hvordan fester man kameraet til en Newport Linear Stage, og linjærbordet til kulehodet?

b) Er det flere ulike innstillingsskruer / mikrometere å velge mellom, eller tar man bare det som følger med?

Takknemlig for svar!

Hej Knut-Sverre, om du tittar i en tråd som heter " Koppling mellan linjärbordet och bälg " i öppet forum så hittar du nog relevant information. Du kan även använda sökfunktionen och söka på Newport.
Lycka till /Lennart

Takker, Lennart!

Noen som kan svare på spørsmål b også?

Det bästa är att köpa ett som passar direkt men det går att byta skruven men slaglängden hos bordet bestämmer hur lång rörelsen kan bli. Så i princip tar man skruven som följer med. Jag har dock sett begagnade bord där vissa delar saknas och då får man skaffa och montera det som behövs.
Jacob har skrivit bra om detta i tråden För dig som vill köpa linjärbord/linear stage.
/Lennart

Hej Knut-Sverre,

Jag har inte så mycket att tillägga till det Lennart redan nämnt men:

a) Här är ett par trådar där detta avhandlas: http://makrofokus.se/forum-open/post/1667337, och http://makrofokus.se/forum-open/post/1686181. Jag tror att det nämns i någon av dessa trådar men det finns en amerikansk tillverkare som börjat sälja specialgjorda fästen för att fästa kamerautrustning på Newport-bord (för den som inte nöjer sig med en hemmasnickrad lösning). Tillverkaren heter Hejnar Photo och du hittar fästena här http://makrofokus.se/forum-open/post/1686181. Jag har inte själv provat dem men har andrahandsuppgifter på att de fungerar tillfredsställande.

b) Ja det finns lite olika mikrometrar men de flesta fungerar bra för våra syften. Vissa är graderade i mm och andra i inch men det spelar i princip ingen roll. Som Lennart nämner är det viktigaste att mikrometerns slaglängd passar ihop med linjärbordets slaglängd. Vanliga slaglängder är 25 och 50 mm (motsv. 1-2"). Vissa linjärbord är utrustade med fingängade skruvar snarare än mikrometrar. Precisionen i dessa kan vara lika bra som med mikrometrar (eller bättre) men de har inte lika tydlig skala för avläsning av steglängd. Sammanfattningsvis tror jag inte att man behöver bekymra sig så mycket om vilken mikrometer som är monterad – linjärbordets mekanik är viktigare. Jag har köpt billiga mikrometrar på ebay (cirka 100kr inklusive frakt) och såvitt jag kan bedöma är de lika användbara som finare fabrikat såsom Starrett eller Mitutoyo.

Tänkte bara tipsa om detta fäste som kan köpas på ebay. http://www.ebay.co.uk/itm/FotoPanda-50mm-Quick-Release-QR-Adapter-Clamp-Arca-Swiss-Fit-1-4-or-3-8-/330852514924?ssPageName=ADME:L:OC:GB:3160 Det har ett gängat hål 3/8" som är försänkt så det går utmärkt att fästa uppifrån med genomgående skruv 1/4" eller M6 beroende på gängan i linjärbordet. Har just skaffat ett sådant med en passande platta för objektiv/kamera och den funkar utmärkt.

Takk til John og Fredrik for tips!

De kommer garantert til nytte nå som jeg har funnet et billig Newport-bord på Ebay.