Öppet Forum > Avbildningsskala

Hej!

Finns det något smart sätt att få med avbildningsskalor på fotografier?

Tänker mig kanske något sätt utöver att placera fotomodellen på ett millimeterpapper eller en linjal, men sådana tips tages tacksamt emot de också. Kanske finns det någon lasergrunka som kan projicera en skala på fotoobjektet?

Ha en fin dag, alex

Hej, fota en linjal i samma uppsättning som makrobilden lägg sedan ihop dem i samma skala i lämpligt bildredigeringsprogam eller stacka in en bild av skalan (svårt). Någon som är duktigare än jag kan säkert få till det bättre eller någon som lägger ner mer tid än jag gjort. Ett exempel av varje finns på http://www.flickr.com/photos/lennartfah/.
Lycka till Lennart

Hej Alex,

Varför vill du ha med förstoringsskalan i bilden? Om det bara är i dokumentationssyfte finns det kanske enklare metoder – jag antecknar ibland den typen av info och lägger till den i bildens metadata vid importen.

En diskretare variant av millimeterpappret är ju att alltid inkludera något annat "känt" objekt i bilden. Det kan ju exempelvis vara en liten pärla med 1 mm diameter eller motsvarande. Det har fördelen att du slipper räkna ut eller mäta upp förstoringsgraden vid varje fotograferingstillfälle (eller varje gång du rör fokuseringsringen på objektivet eller monterar tillbehör).

Någon lösning för att projicera en skala har jag aldrig hört talas om. Det låter kanske inte helt omöjligt men också komplicerat. Dels skulle det kräva att du ständigt höll reda på skalan och matade in den någonstans (dvs ungefär samma manöver som jag gör när jag matar in metadata vid importen) och dels skulle det vara väldigt kritiskt hur skalan projicerades på motivet små vinkelfel och eller brytningsfel skulle snabbt ge stora fel.

Hej!

Intressant tanke Lennart, då det gäller att behålla allt i fokus.

Åter igen är vi med kameran utanför en glasvägg och objektet som är några millimeter samt levande ligger i vatten. Kamerautrustningen som vi diskuterat tidigare har fått lösningen NEX6, Metabones till Canon, Canon telekonverter 2x, Sigma 150mm 2,8 makro (fokuseringssläde står högt på önskelistan nu). Det känns som jag hittat fram till en rätt bra lösning här.

Jag tycker att det är svårt John att i vatten placera ett referensobjekt av känd storlek så det dels hamnar bra i skärpeplanet och dels så att referensen inte blir större än fotomodellen. Att mäta med linjal eller dyligt för att få upp avstånd till fotomodellen från lins etc. är inte heller jätteenkelt i ett akvarium. Jag har försökt skatta mina metadata genom att läsa av skalangivelsen på objektivet och multiplicera det med telekonvertens förstoringsgrad och sensorstorleken. Bäst har jag lyckats genom att fota en linjal på torra land och sedan flytta kameran till akvariet utan att röra fokuseringsringen. Skärpan ställes då genom att flytta stativet fram och tillbaka.

Varför vill jag då ha mått? Dels så frågar folk mig när de ser mina små akvarievänner och dels så vill jag studera korallers utveckling och tillväxt över tid. Fotograferande har både en estetisk och vetenskaplig dimension för mig.

Hur får du fram dina metadata John? Låt oss lura vidare lite och tack för all input.

Trevlg helg, alex

Ok, bra – då förstår jag motivet. Lennarts idé att fotografera en millimeterskala för att utifrån det kunna beräkna förstoringsgrad verkar då vara att rekommendera. Du kan ju ta för vana att fotografera en skala varje gång du vrider på fokusringen eller lägger till/tar bort något tillbehör så har du ständigt en skalreferens. Och då behöver du ju inte räkna ut förstoringsgraden förrän frågeställningen aktualiseras.

Hur får du fram dina metadata John?

Den metadata som jag matar in vid bildimport finns tillgänglig i informationsfliken i Lightroom (i Biblioteks/Library-modulen) men kan utrönas i de flesta kompetenta bildhanteringsprogram.

Som parentes kan nämnas att Canon (åtminste på vissa hus) i kombination med objektivet MP-E65 automatiskt bakar in information om förstoringsgrad EXIF-datan. Tyvärr är denna data betraktad som att höra till det mer obskyra slaget så den kräver specialprogram för att vaskas fram. Nu är inte detta direkt aktuellt för dig men bara som referens vill jag nämna att jag ordar lite om detta i den här artikeln Fortsättning MP-E 65.

Hej, nu har jag fotat korallpolyper genom vattenkikare. Jag passade även på att skapa exempel till denna tråd. Se http://www.flickr.com/photos/lennartfah/ för bilder. Där finns även en fri tolkning av en korall.