Öppet Forum > Raynox kontra mellanringar

Eftersom jag är nybörjare inom makro så frågade jag Cyberphoto om Raynox. Deras svar blev:

"Om du är ute efter en drömsk känsla i dina bilder så fungerar det bra med närbildslinser, de försämrar nämligen bildkvalitén på alla sätt. Enda fördelen är att man förlorar ingen nämnvärd ljusstyrka.

Mellanringar påverkar inte optikens kvalité och bättre val om skärpan är viktig"

Vad är eran erfarenhet?

01-20 | Unregistered CommenterHåkan

Man kan säga att det uttalandet stämmer bra med min erfarenhet. Och då menar jag alltså erfarenheten att många i fotohandeln är bortkomna när det gäller makrofotografering.

Det är förstås beklagligt men samtidigt begripligt – med tanke på den oöverskådliga mängd prylar butikerna lagerför kan man knappast begära att alla handlare ska vara korrekt informerade om allt. Men rimligen kunde man önska sig ett mått av ödmjukhet ibland. I ditt fall blev det till exempel alldeles galet.

Det beror till viss del på vad din övriga utrustning består i och hur och vad du vill fotografera så för att riktigt kunna råda mellan Raynox-linser och mellanringar så behövs lite mer information från dig. Båda alternativen har för- och nackdelar men bevekelsegrunderna är oftare handhavandemässiga än bildkvalitetsmässiga. Jag skulle uppskatta det till att 75-90% av de som står inför detta val gör klokast i att välja Raynox-alternativet.

Min "makro-utrustning" består av Canon 7D och Canon 100mm 2,8

01-20 | Unregistered CommenterHåkan

Glömde att nämna att eftersom jag är ny, så verkade enklast att börja med blommor....

01-20 | Unregistered CommenterHåkan

Om jag var i din sits skulle jag välja Raynox-alternativet. Det kommer ge dig högre max-förstoring än med mellanringar (såvida du inte använder extremt många) och en smidigare och mer snabbjobbad lösning.

Du kommer få något kortare arbetsavstånd än vid motsvarande förstoringsgrad med mellanringar men det är sällan något stort problem (jag ser det ofta som en fördel med kortare avstånd).

/John

Vad är skillnaden mellan DCR-150 kontra 250 (Cyberphoto.se)?

01-30 | Unregistered CommenterHåkan

Hej, under öppet forum finns en tråd "Den fantastiska ekvationen" Där finns information för dig.
Lycka till /Lennart

Nu kommer jag lite vid sidan av tråden men skillnad raynox och macrobälgar?
http://www.photax.se/kmrt/nrbld/nrbld.htm

Prismässigt så är det ingen större skillnad...

02-22 | Unregistered CommenterHåkan

Bälgar är bra makrotillbehör men passar inte så bra vid handhållen fotografering – där är Raynoxlinserna ett bättre val. Sedan bör tilläggas att den typ av bälg du länkar till är ganska dålig men det finns gott om bra bälgar på beganatmarknaden och de behöver inte kosta så väldigt mycket mer.

Bälgar överför inte bländarautomatiken så sökarbilden riskerar att bli mycket mörk och otydlig – i synnerhet om man bländar ner vilket man ofta gör om man fotar handhållet. Med Raynoxlinser å andra sidan behålls dels den automatiska nedbländningen och dessutom slipper man de ljusförluster som ett ökat utdrag ger upphov till.

/John

02-22 | Registered CommenterAdmin