Öppet Forum > Behöver fininställning!

Har upptäckt att jag vid förstoring 10X och däröver inte klarar mig med mitt Newport stage. Undrar om någon har nåt annat som jag skulle kunna använda? Ett mikroskop med fininställning på objektbordet t. ex. Har du ett mikroskop du vill bli av med, det enda som behöver fungera är objektbordet, så hör av dig!

Hej, är det för själva stegningen vid stackning som du behöver extra fininställning. I så fall kunde man kanske använda sig av värmeutvidgningen för att flytta kamera eller objekt. Jag gjorde ett par försök. Först värmde jag mikrometern med två lampor men det blev inte varmt. Sedan satte jag en tempsensor på mikrometerskruven och värmde i 10 graders steg med varmluftspistolen upp till 70 grader med pauser emellan. Jag har lagt upp en bild på http://www.flickr.com/photos/lennartfah/8297270340/in/photostream där jag tycker mig se att fokus flyttat sig någar my. Bilderna är tagna med ett10X mikroskopobjektiv monterat i bälg på en makrosläde. Det är en förgylld kopparledare ca 0,2 mm bred. Avbildningsskala ca 13-14 ggr. Ingen stackning.
Slutsats av mitt experiment: det behövs en längre stav och helst av aluminium som har dubbla längdutvidgningskoefficienten mot stål och som tål mer värme än mikrometern och sedan fast tempmätning och uppvärmning via ett effektmotstånd. Sedan behöver man bara bryta strömmen med jämna mellanrum vid lämpliga temperaturer så att kameran stannar, ta kortet och stega vidare.

Tack Lennart, men det verkar lite för avancerat för en gammal grovplåtslagare. Grejen är att min mikrometerskruv går att göra fina inställningar med men att min "handmotorik" ibland gör lite för stora justeringar. Har ett mikroskop med fininställning men den sitter på okulartuben så då har jag en given tublängd. Med mikroskopets fininställning hänger "handmotoriken" bra med så därför vill jag ha et mikroskop med fininställningen på objektbordet.

Hej Kjell, mitt inlägg var bara ett försök att se problemet ur en annan vinkel. Nu råkar jag ha ett mikroskop med fininställning av bordet så OM du inte hittar något kan vi diskutera att du får överta mitt. I så fall ska jag mejla dig underlag. Men vi kan väl vänta och se om du får tag i något först. Jag har nämligen två projekt som jag skulle vilja klara av först.
God jul önskar Lennart

Det låter bra Lennart! Jag har lagt ut en annons på fotosidan också, kanske ger det resultat. En God Jul på dig också!

Hej
Kan du inte fixa så att du får en annan utväxling på justeringsskruven? kanske montera ett större "hjul" eller liknande?

Jodå Christian, den varianten finns med bland alternativen. Slutmålet är två fasta uppställningar och då blir "mikroskop"-varianten vertikal och mitt Newport sätts horisontellt. Blir mindre att montera upp och ned vid olika motivtyper.