Öppet Forum > Arbetsavstånd - Korallakvariefotografering

Hej!

Har du erfarenheter av eller idéer om korallakvariefotografering som du vill dela med dig?

Ett krux verkar vara önskemål om arbetsavstånd på ca 30 cm från linsen om man vill fota genom akvarieglaset. Någon kanske har lyckats att bygga ett periskop el dyl och funnit en metod att använda det på som inte skrämmer våra små svävande vänner allt för lätt?

Mycket tacksam för spånande, reflektioner, idéer och erfarenheter om både prylar och metoder,

alex

11-20 | Unregistered Commenteralex

Hej Alex,

Bra att du ställde frågan här på forumet också – har svårt att hinna med på frågor på mailen... Fotografering i akvarium har varit uppe för ett tag sedan på forumet men tyvärr är det ingenting som jag eller Stanislav har någon direkt erfarenhet. Jag kan förstås spåna lite ändå och förhoppningsvis kan någon med mer erfarenhet på området fylla på.

Vet du ungefär vilken förstoringsgrad du är ute efter? Alltså, hur stor yta i verkligheten vill du fylla ut bilden med? Det är bra att ha en uppfattning om det innan man ger råd om optik.

Ett problem är som som sagt reflektioner i glaset. Vilken möjlighet har du att mörklägga i rummet som akvariet står i? Ett sätt att minimera risken för reflektioner i glaset är att minska ljuset som faller på objekt utanför glaset så långt det är möjligt. Om vi antar att det går att mörklägga helt i rummet återstår bara det ljus som faller ut i rummet från akvariet. Idealfallet ur reflektionssynpunkt vore om du kunde blockera även detta ljus – i princip skulle du kunna svepa in hela tanken i något ljusblockerande och bara ha ett hål för objektivet att titta in genom.

Jag förstår inte riktigt din fråga Alex men eftersom jag fotograferat akvarier och akvariefisk i 50 år så kan jag berätta lite koncentrerat hur jag gjorde. Hela akvarier: mörklägg rummet så mycket det går för att undvika reflexer i frontglaset. Fotograferar du fisk eller mindre utsnitt av akvariet så tar du en bit svart kartong som du gör ett hål i. Genom hålet sticker du objektivet och sedan på med ett motljusskydd. Finns det vit text på objekivfronten så fyller du i den med svart tuschpenna. Det här gör att dina händer och kamera döljs och därigenom undviker du reflexer i frontglaset. Använder du blixt är det enklast att placera den ovanför akvariet. Placerar du blixten framifrån så tar du i beaktande att ljuset från blixten reflekteras från glaset i samma vinkel som det faller in, sålunda är det lämpligt med en vinkel på 45 grader. Då syns inte blixten på bilden.
Om du preciserar dina problem kan du säkert få mer hjälp på detta forum.

John och Kjell!
Tack för era svar, om den enes spånande och den andres 50-åriga erfarenhet. Härligt att gifta en kunskap inom ett macrofotoområde med andra kunskaper om akvariefoto. Då kanske det kan komma ut något helt nytt?

Jag skall försöka preciserar mig nedan men uppskattar lika stort svar utanför den box som mitt preciserande kan "lura" in er i.

Ljus:
Jag har släkt ner hela rummet och tagit några bilder med mitt kitobjektiv (16-50mm). Det blir inte så bra. Objektivet är naturligtvis en anledning men ert tips om att svepa in hela akvariet tror jag är riktigt samt att svärta eventuella objektivdetaljer. Det är "mycket" ljus som kastas ut från ljusrampen ovanför akvariet som bidrar till reflektionsrisker men även till bra belysta fotograferingsobjekt. Kan hända klarar vi höga förstoringar utan blixt, vi får se. En insvept tank lugnar säkert också ner fotomodellerna.

Utrustning och metod:
Sony NEX 6 med 16-50objektiv och stativ. Jag använder självutlösaren, trycker objektivet nära glaset, släcker ner rummet och springer iväg. Vi hamnar i runda slängar på delar av en sekund, f16 till 24 och ISO1600. Sedan förstorar jag för allt vad tygen håller i datorn. Med er hjälp, vad ni redan tipsat om beträffande mörkläggning och övning, övning, övning hoppas jag kunna införskaffa både prylar och vässa metoderna betydligt. Jag skall låta bli att tro eller säga något mer om prylar och metoder utöver att kostar det 10 spänn så gör det det och kostar det 40 000 så gör det det. Tar det mig 2 timmar att börja behärska det här nått så när så gör det det och tar det mig 4000 timmar så gör det det. Jag är intresserad, vill lära mig och är tacksam för er input.

Fotoobjekt och önskemål om förstoringsgrad:
Koraller, fiskar, sniglar, räkor och små små parasiter (10-dels millimetrar) bor i en tank som är 770 b x 660 d x 610 h. Sällan är något fotoobjekt mer än 300mm bort från akvarieglaset. Fiskar är svåra att få att posera stilla medan korallerna är lättare på det planet. Att gå ner i vattnet skrämmer oftast fisken men även korallens polyper kan reagera med att dra ihop sig. Fiskarna, som är de största djuren, är från 17mm långa upp till 7cm. En korall är en koloni av många (≈100-tals) djur som delar samma skelett. En polyp dvs hårkalufsen på invånaren/koralldjuret som bor i ett hål i detta skelett uppskattas till en sfär på ca 2mm. Själva skeletthålet uppskattar jag till en diameter på en halv millimeter. Det finns större korallsorter också men de är jag för närvarande inte så intresserad av. Ur ett fototekniskt och ert perspektiv så är nog storleksspannet på fotomodellerna att betrakta som stort. Tror ni att vi skulle kunna börja vår resa med att önska att kunna göra vår 17mm långa fisk skarp, allra helst när han poserar snett framifrån? Kanske är jag rättvis om jag jämför honom med kravet på att fotografera en geting?

Om jag visste hur så skulle jag gärna bifoga någon bild här, och då be om lite överseende med stundande fotoförmåga.

Ser fram emot era rader, alex

11-20 | Unregistered Commenteralex

Hej Alex
jag själv har inte någon erfarenhet av akvariefoto men kan tipsa dig om en kille från Tjeckien, Jan Hamrsky. Jan har många fina bilder på Flickr: http://www.flickr.com/people/janhamrsky/
Kansle kan du kontakta honom och få svar på några av dina frågor.

Hälsningar //Stanislav

Jag tycker att du skall skaffa en extern blixt! En blixt ger oerhört mycket mer ljus än lampor som t. ex. akvarieramper. En blixt har en kort brinntid och därför har du inga problem med rörelseoskärpa.
Om vi börjar med fisken snett framifrån så kommer skärpedjupet att bli större om du är längre ifrån motivet (avbildningsskalan blir mindre). Du har 16 megapixel i kameran, om du låter fisken fylla ut hela bildytan (och få kort skärpedjup) så har du kanske fler pixlar än du behöver i bilden? Du kanske bara skall visa bilden på nätet eller skriva ut en A4? Om du backar kameran och låter fisken bli hälften så stor i bilden så räcker kanske skärpedjupet så att hela fisken blir skarp. När du sedan beskär bilden i datorn så kan du få fisken att fylla ut den slutliga bilden. Då har du färre pixlar, men säg att du har 8 megapixel kvar, det klarar du dig med!
De riktigt små motiven (korallpolyper mm) tror jag du får svårt att fotografera i ditt akvarium. Varför inte flytta över dem till en mindre burk? Jag använde två glas från 6x6 diaramar som jag gjorde en liten kyvett av.
Min hemsida om akvariefotografering finns inte kvar på nätet men jag har den i datorn som html-sidor. Om vi får din mailadress så skulle jag kunna fixa så att du får dem (måste la gå på nåt sätt?).

Tack för kontakten Stanislav, men känn dig också fri att spåna med mig om du har lust.

Kjell m fl om ni gillar Facebook så kan ni söka upp mig där, Alexander Areskoug. Jag väljer att tro att ingen har något större intresse av att dammsuga den här sidan på adresser i knasigt syfte så jag delar med mig min här alexander.areskoug@rilfington.se Jag tar emot ditt tips om blixt men väntar med inköp tills jag förstår hela bilden.

John om du tycker annat om adresser och sådant så bara stryk det här inlägget.

God kväll, alex

11-21 | Unregistered Commenteralex

Hej Kjell, John och Stanislav

Blixtuppmaningarna från dig Kjell lockade mig att prova att skjuta en bild rätt ut i mörkret, vilket fångade en korall med lite större polyper i ätartagen. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=557881197559490&set=a.164894466858167.44178.100000128457701&type=1&theater Hoppas länken fungerar.

Jag gör ett försök om att gissa något om utrustning trots allt och vill rådfråga er. Vad tror ni om Stativ + NEX6 + Metabones adapter till Canon + Canon EF 180/3,5L USM Macro som ett första steg?
Därefter Raynox202 + Linjärbord "X" + Manfrotto Junior 410 + Blixt "X"?

Trevlig helg, alex

11-25 | Unregistered Commenteralex

Alex, jag vill inte uttala mig om utrustningsförslaget men ge dig en länk där vissa av dina förslag finns i action så att säga. Filmen är gjord av Christian Brams, akvarist och fotointresserad:
http://www.youtube.com/watch?v=QJve1GMJuwI&feature=channel&list=UL

Hej

Jag ser att Kjell redan länkat till en av mina klipp på Youtube som just handlar om utrustning vid makrofotografering i akvarium.
Det finns mycket att säga om detta, och det är ett ämne som är ganska svårt att dela med andra, som inte begränsas av framrutan i ett akvarium.
Som det sägs här ovan så handlar mycket av problemet med just denna ruta och ljus.
Jag känner igen ditt problem med för kort arbetsavstånd, och oftast får man nöja sig med det som finns närmast rutan.
jag har oftast mitt Tamron SP 90mm macro och med raynox DCR 150 har jag märkt att man flyttar fokusen en bit bak i akvariet.

Angående ljus så har jag bara växtakvarium med ganska mycket ljus i och jobbar mest utan blixt. Testar med blixten då och då. Även med "Blixtbox" men tycker att det är lättare och roligare utan.
Jag antar att du ligger ganska högt i watt per liter då du har koraller? kanske räcker det ljuset du har?
Här hittar du en ganska bra guide för att bygga blixtbox och lite annat gött =).
http://cau-aquascape.net/en/cau-study-room/10-aquascape-photography

Som sagt finns det mycket att säga, du hittar mig på Facebook också, även en del av mina bilder.
www.facebook.com/christianbrams
Kanske är lättare att svara på mer specifika frågor via en chatt?

Tack Christian,

Jag blir gärna din vän på FB, där även jag har en del bilder. De visar dock mer av akvariet än någon fotokvalitet. Men det är ju därför jag har sökt mig hit.

Det blir till att ta ett steg i taget och just nu väntar jag på mitt Sigma 150mm macro. Vill du bidra i trådarna "Den fantastiska ekvationen" och "Fotografering i akvarium" så gör gärna det. Råkar du dessutom sitta på ett Newport 433 Linjärbord för mycket så är jag en hugad spekulant.

Hälsningar, alex