Öppet Forum > Rengöra sensor själv?

Jag har en canon eos 40d och börjar få damkorn på sensorn.

Är det svårt att rengöra sensorn själv? är det lätt att paja sensorn när man rengör den? eller är rädslan överdriven?
Vilka rengörings tillbehör ska man ev skaffa? blåsbälg? swabs med rengöringsvätska? eller dammpensel?
är grejorna som finns på ebay pålitliga? eller ska man köpa från typ scandinavianphoto?

Någon som har erfarenhet av att rengöra sensor på egen hand?

Hej Jakob,

Sensorrengöring är nästan ett ämne för en egen artikel på bloggen! Det figurerar mycket olika uppfattningar, rekommendationer och metoder för att ta bort dammprickar och annat skräp från sensorn. Vissa är extremt försiktiga och menar att man aldrig ska ta saken i egna händer utan alltid låta ett proffs sköta det. Andra är å andra sidan helt ohämmade och går loss på sensorn med alla möjliga medel och tillhyggen.

Själv tillhör jag väl de mer oförsiktiga och förklaringen är helt enkelt att jag behöver göra mig kvitt störande element på sensorn så pass ofta att det skulle vara mycket opraktiskt med något annat förhållningssätt.

En rutinmässig rengöring som jag behöver göra någon gång i veckan är att blåsa sensorn ren. Detta brukar jag göra med hjälp av tryckluft på burk (kan köpas på exempelvis Kjell & co). Jag tycker det fungerar bra men man måste vara lite försiktig och inte luta burken för mycket – annars riskerar man att en del av vätskan som finns i burken sprutas ut på sensorn. Detta hände mig faktiskt för första gången för ungefär en månad sedan när jag var lite slarvig. Tyvärr upptäckte jag inte misstaget förrän jag kom tillbaka efter en morgonfotosession som resulterat i drygt 1500 bilder. Vätskan hade haft en ganska förödande verkan på bilderna och det såg i princip ut som att någon hade nyst på sensorn. I det läget var jag övertygad om att jag skulle vara tvungen att lämna in kameran för att få den professionellt rengjord men eftersom jag är optimistisk och relativt oförsiktig av mig så tänkte jag att jag skulle testa att rengöra sensorn själv.

Vilket för mig in på en annan metod som jag använt det senaste halvåret. Det finns små borstar som kan laddas med statisk elektricitet (med en inbyggd motor som roterar borsten snabbt varvid den laddas och drar till sig dammpartiklar). Den jag har heter Arctic butterfly men det är möjligt att det finns andra fabrikat. Jag hade tidigare använt borsten med gott resultat för att bli av med envisa dammpartiklar som inte tryckluften kunnat rå på. Till min stora förvåning lyckades borsten återställa sensorn även efter tryckluftsincidenten. Tilläggas bör här, att jag hört ett par skräckhistorier om dessa borstar. Tydligen finns det exempel där folk lyckats få med sig fett från spegelhuset ner på sensorn med hjälp av borsten vilket resulterat i ett ganska problematiskt tillstånd. Jag misstänker att vissa av dessa fall kan förklaras med att användaren i grunden missförstått hur borsten ska användas och aktiverat motorn samtidigt som de penslade på sensorn (vilket inte är så klipskt men kanske förståeligt).

En annan metod som jag använt några gånger är att svepa över sensorn med en hemmagjord "swab" bestående av en tillklippt pappbit fodrad med ett par lager linspapper försedd med en droppe isopropanol eller läkarsprit. Pappbiten ska klippas till så att den har samma bredd som sensorn och linspappret ska anpassas därefter. Det är viktigt att bara dra en gång med ett papper, annars riskerar man att förvärra situationen. Troligtvis fungerar detta ungefär lika bra som de färdiga swabs som går att köpa i fotohandeln. Den här metoden har jag använt många gånger på en APS-C sensor men jag har inte försökt mig på det med fullformatssensor. Med APS-sensorn finns det ganska gott om utrymme inne i huset vid sidan av sensorn men med FF-sensorn finns det i stort sett inga marginaler vilket gör att den här operationen känns betydligt trixigare att ge sig på.

Hej Jakob!
Jag instämmer helt med Johns svar. Förutom att då och då blåsa på sensorn med en liten blåsbälg (Hama) använder jag Arctic Butterfly på min Canon 5D. Borsten fungerar ypperligt, men man får vara försiktig när penseln förs ner mot sensorn. Sätt fast kameran i ett stativ när du rengör. Det finns bra instruktioner i förpackningen.

Canon medger själva att det finns problem med olja som hamnat på lågpassfiltret i vissa modeller. Har även sett på forumen att folk med Canon 5D markII haft samma problem. Det kan vara en bra sak att titta lite närmre på vad som gäller för olika modeller innan man börjar rengöra.

http://www.canon.se/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS-1Ds_Mark_III.aspx?faqtcmuri=tcm:87-649993&page=1&type=important

Den 'tryckluft' på burk som John nämner ovan innehåller, som John oxå säger, förutom luft någon rengöringsvätska. Jag har provat burken på div. glasytor men (tack och lov!!) inte på kamerasensorn. Vätskan lämnar kvar en film som är nästan omöjlig att få bort.
Min erfarenhet är att det är nästan omöjligt att _inte_ få med den där vätskan när man blåser med burken så använd den _inte_ till kameragrejor över huvud taget!

Följdfråga: finns det någon ren gas 'på burk' ??? Det finns ju små gaspatroner med koldioxid till sodastreamers och liknande och det finns gaspatroner med kvävgas till gräddskummare (har en sådan, funkar utmärkt!). Borde gå att modifiera något sådant så att man var säker på att det var en ren gas man sprutade. Dessutom vore en sådan gas-spruta dammfri, det tror jag inte att en vanlig gummiblåsare är.

Fler ideer, någon???

Jag brukar rengöra mina två nikonhus före jag ska ut och plåta, då det är ganska enkelt att göra själv (om man har en någorlunda stadig hand). Först blåser jag av hela huset med en blåsbälg (Giottos Rocket Air) och tar sedan ett par örontops med en droppe rengöringsvätska och rensar utsidan av huset runt objektivfästet (där fastnar alltid en massa små små metallpartiklar varje gång man byter glugg). Sen öppnar jag spegeln, samtidigt som jag håller huset med objektivfästet neråt för att undvika att dammpartiklar hamnar inne i huset, och blåser sedan av insidan med Giotton (vågar mig inte på tryckluft). Sen brukar det räcka med att köra över sensorn med Arctic Butterfly borsten, som John nämner, ett par gånger försiktigt och ser till så att jag inte kommer åt kanterna runt sensorn. Borsten brukar vara väldigt bra på att suga åt sig alla dammpartiklar. Räcker inte detta så tar jag fram en Visible Dust Swab (de är tyvärr lite dyra) med en droppe Smear Away Solution (från samma tillverkare) och kör en gång över sensorn. Det har alltid tagit bort alla dammkorn och små oljefläckar som jag har haft på sensorn. Jag har både ett FX och ett DX hus och har aldrig haft problem med att rengöra dem själv.

http://makrofokus.se/forum-open/post/1877234

07-8 | Unregistered Commenterqeq