Öppet Forum > Stackingprogram!

Hejsan!


Finns det något svenskspråkigt stackingprogram?
Finns det något (oavsett språk) som är gratis att använda?

---
Om jag tar en landskapsbild, åt samma riktning men med focus på olika saker i vart och ett av bilderna. T.ex. i bild 1, ett hus som ligger 100m bort, i bild 2 ett träd som är 250m och i bild 3 focus på bakgrunden som t.ex. är ett fjäll.

Då kan stackingprogrammet bidra till att det är bra focus både på fjället, trädet och huset. Är det mycket manuellt arbete eller sköter programmets teknik det av sig själv och skapar en så perfekt bild som möjligt av tre separata bilder?

---
Jag kan tänka mig att man skall använda stativ för att man verkligen skall rikta kameran åt samma håll hela tiden. Men när man fotar småkryp på marken som rör sig när man som minst anar det. Då verkar det lite bökigt med stativ och kan va svårt att få kameran så jättenära marknivå. Med handhållet så verkar det lite mer bökigt, men samtidigt bökigt att resa stativ snabbt också.

Ni kanske rekommenderar trådlös bildtagning men då när man står på avstånd, då är ju kameran stilla på stativet men då kan det ju vara svårt att se vad den tar kort på och vad den fokuserar på. Manuell fokus på avstånd går ju inte det heller.

---
Omsvenskspråkig information finns här i forumet eller nå´n annanstans eller om ni vill berätta hur man går till väga ute på fältet och i programmet får ni väldigt gärna förmedla era kunskaper till mig. Det där med stacking verkar minst sagt väldigt intressant :).


Med vänliga hälsningar Alexander T !!

Finns det något svenskspråkigt stackingprogram?

Nej, inte vad jag vet, men det finns stackningsfunktion i Photoshop CS4 och senare (och PS finns ju på svenska). Jag tycker dock inte att den funktionen kan mäta sig med de bästa stackningsprogrammen när det gäller avancerad stackning.

Finns det något (oavsett språk) som är gratis att använda?

De två dominerande programmen är Zerene Stacker och Helicon focus. Båda erbjuder gratis testversion i 30 dagar men sedan behöver du köpa en licens. Priset för Zerene är $39 (student), $89 (standard) och $289 (pro), mer info här: http://zerenesystems.com/cms/stacker/docs/purchasing. Helicon focus har en prismatris enligt följande: http://www.heliconsoft.com/focus_purchase.html

Ett alternativ som är helt gratis är CombineZP: http://www.hadleyweb.pwp.blueyonder.co.uk/CZP/Installation.htm. Det är helt ok men inte lika vasst som Zerene eller Helicon (och det finns enbart i Windows-version).

Om jag tar en landskapsbild, åt samma riktning men med focus på olika saker i vart och ett av bilderna [...]

Ja programmet kan automatiskt slå ihop de skarpa delarna. I många fall blir det bra direkt även om det kan kräva lite "städning" för att få det perfekt. Det är dock inte alltid så lätt och ofta kan det krävas mycket tid och energi för att få ett lyckat resultat.

Jag kan tänka mig att man skall använda stativ för att man verkligen skall rikta kameran åt samma håll hela tiden...

Stackningsprogrammen är ganska bra på att kompensera för små förskjutningar, rotationer och skaländringar men det är aldrig någon nackdel att ha ett så konstant utsnitt som möjligt.

Kabelutlösare+liveview är en bra kombination vid stackning. På Nikon-hus är även spegeluppfällning att rekommendera (Canon har en bättre liveview-lösning som gör separat spegeluppfällning överflödig).

Et par andre program som er gratis:
ImageJ (har to ulike plugins for stacking). Cross platform. Meget avansert bildeanalyseprogram. MIT-lisens.
Picolay. Windows. Freeware for personlig bruk.
Enblend (evt. via Hugin). Dette er såvidt jeg vet kun på Linux. GPL, tror jeg.

Beklager så mye: Hugin og Enblend finnes for Windows også.
(Jeg bruker sjelden win for tiden, Linux er så mye greiere!)