Öppet Forum > Hemmabyggda fokusslädar

Det verkar som det experimenteras en hel del med fokusslädar, linjärbord och annan kringutrustning för makrofotografering hemma i stugorna. Jag tänkte jag skulle dela med mig av några enkla och billiga konstruktioner som jag gjort och det vore kul om andra kunde fylla på tråden med sina byggen.

Mitt första bygge gjordes i samband med den stackningskurs som Makrofokus höll i december 2011. Det var lite bråttom att få ihop något, men med lite (modifierat) LEGO gick det att få ihop snabbt och gratis. Jag byggde helt enkelt en stadig LEGO-vagn med hjul som jag ställde kameran på. Sen sköt jag på vagnen med en lång skruv som var gängad i en metallvinkel.

Följ nedanstående länk för konstruktionsbilder och något enstaka resultat:
LEGO-släde (http://www.flickr.com/photos/jeonas/sets/72157628511089927/)

Nästa projekt, när jag lämnat tillbaka LEGO-klossarna till barnen, var en mer permanent konstruktion. Det började med ett par enkla expansionsbeslag, en gängstång och några vinklar från Clas Ohlson. Med expansionsbeslagen satte jag samman två brädor så att de kunde glida mot varandra lätt och utan glapp. Sen lät jag gängstången skjuta på den ena brädan som jag fäst kameran på. Den andra fäste jag i bordet. En M6 gängstång har en stigning på 1 mm/varv vilket ger ganska bra precision om man har en hyfsat stor vridratt och bara vrider några grader åt gången. Jag tycker den fungerar riktigt bra och den kostade mindre än 100 SEK sammanlagt.

Närmare beskrivning och några stackade exempelbilder finns här:
Fokussläde ver 2.0 (http://www.flickr.com/photos/jeonas/sets/72157628828525637/)
Där finns även lite om de problem jag upptäckt med konstruktionen.

01-12 | Registered CommenterJonas Roth

Snyggt. Klart billigt och enkelt
Min med lite halvfabrikat fusk finns här om någon inte hittat till andra posten
http://kundweb.netatonce.com/~u23400/makroslade.htm

01-12 | Registered CommenterRikard

Detta är min senaste konstruktion som man kan först hitta kokus med genom att själva fokussläden kan flyttas fram och tillbaka för att sen finjusteras med micrometern.
Kostnad för denna hamnade på runt en hundring, det mesta var saker som jag har haft liggandes hemma till ingen nytta...

Lite klurande och resultatet blev denna

http://olsenphoto.blogspot.com/

http://www.flickr.com/photos/andreasolsen/6932304651/

Kommentarer eller reflektioner på bygget?
//Olsén

Den ser shysst ut Andreas! Tycker det är konstigt att inte fler har gjort en DIY-släde med mikrometer eftersom de är så relativt billiga. Har du någon beskrivning hur du gjorde den? Jag hade gärna gett mig på att göra en själv :)!

Det finn nu en skiss på konstruktionen på min blogg!

http://olsenphoto.blogspot.com/2012/03/skiss-av-macroslade.html

Ser fin ut! Var får man tag på en sådan mikrometer?

03-4 | Unregistered CommenterMagnus

Finns billiga på Clas Olsson, Jula och Biltema!

Hej, nu har jag också gjort ett linjärbord. http://www.flickr.com/photos/85387671@N04/7823220174/in/photostream

Jag har pillat lite på en konstruktion, baserad från godbitar av ovanstående konstruktioner.

http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/406018_302414183213442_1744059052_n.jpg

Så fort jag fått den sista delen så kommer en utförligare beskrivning.
I stort så är den byggd av en Fotomate och en vanlig micrometer, lite skruvar, ett handtag från IKEA och en del sågande och slipande...

Det verkar faktiskt som att den kommer att fungera riktigt fint, och tycker själv att det ser riktigt proffsigt ut för att vara ihopsnickrat hemma i mitt kök =)

Ren konstruktion och verkligt snyggt bygge. Jag gratulerar. Nu väntar vi på bilder tagna med hjälp av det nya bordet.

Nu har även jag byggt en släde.
Jag hade en sen innan men den var allt annat än portabel och såg ut så här

http://farm8.staticflickr.com/7040/6867436166_e8ffff024a_o.png

Och här är den nya versionen

http://i.imgur.com/px4Gv.jpg

http://i.imgur.com/Vp6GS.jpg

http://i.imgur.com/qMUfk.jpg

http://i.imgur.com/jDZj0.jpg

Byggd av diverse skrotdelar från jobbet så den har inte kostat mig nånting vilket får ses som ett plus.
Har inte provat den än men jag kan inte tänka mig att den presterar sämre än mitt tidigare bygge.

Kan bjuda på lite bilder tagna med den gamla släden

http://www.flickr.com/photos/oetcom/sets/72157632421696109/

01-3 | Registered Commenter-

Väldigt fina bilder med den gamla släden. Och den nya är ett snyggt bygge. Kompakt och ren konstruktion. Dubbla snabbfästen är ju smidigt. Jag kan dock inte se hur själva glidskenan är gjord. Det är ju den viktigaste biten.

Tackar
Som glidskena har jag använt en gejder typ en sån här

http://www.solectro.se/Product/Index/141

Det fungerade riktigt smiigt och är superstabilt.
Jag har dock inte lyckats hitta nåt företag som säljer dom till privatpersoner och dom ska tydligen vara ganska så dyra också.

01-4 | Registered Commenter-

Jag gillar tanken med fjädern. Det har jag inte tänkt på alls!
Det är där det stannat för mig nu, behöver en riktig slip för att få ner diametern på micrometern så att den passar med kullagret som nu kommit.
Men om jag apar efter konstruktionen med fjädern så kanske jag slipper detta??? hmm... =)

Det är smidigt med fjädrarna och det fungerar bra för mig.
Just nu har jag två st, en på varje sida men om man inte beföver luta kameran ner mot marken så skulle det nog räcka med en.
Nu kan jag luta den hur jag vill.

01-8 | Registered Commenter-

Det finns en tråd För dig som vill köpa linjärbord och där skriver John "Linjärbord som Newport 430 och liknande klarar belastning utan risk för glid i ena riktningen. Vanligen monterar man dem så att man kan luta utrustningen framåt och då går det tippa den ända till vertikal-läge utan problem. Lutar man dock utrustningen åt andra hållet hamnar belastningen på en fjäder som bara är dimensionerad för att klara av motverka backlash när utrustningen är helt horisontell. Man bör se till så att fjädern alltid drar i samma riktning som, eller är vinkelrätt mot gravitationen."
Så tänk på hur fjädern monteras.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.307749359346591.75869.239237752864419&type=1

Här finns bilderna på mitt bygge!

Snyggt bygge och en fantastisk bygganvisning. Då du har fast förbindning mikrometer/släde behöver du nog inte fjädrar. Dessutom får du krafterna rätt. Lutar du kameran framåt så får du ju tryck på mikrometern. Jag vägde min kamera med objektiv och bälg och det blev ca 3 kg.

@Christian: Byggde en snudd på identisk eftersom den såg så enkel ut - även om fästet för lagret (ditt långås-handtag) gjordes från scratch med en skoborste i plast som ämne. Mitt problem är att få mikrometeraxeln gå rakt in i lagret - minsta förskjutning gör att hela släden hoppar och gör åttor när man skruvar på mikrometern - visserligen bara en knapp millimeter men det är ju det som gör hela skillnaden. Det blir lite bättre om man inte drar åt några skruvar och bara kör åt ett håll men bra blir det inte. Släden i sig är inte särskilt tight och robust så det blir lite ryckigt och knyckigt även med mikrometertryck. Saknar tyvärr bra verktyg. Att bygga precisionsverktyg kräver ett visst mått av precisionsverktyg i sig... ;-) Får bygga om imorgon igen...

Hej Filip, ska man bygga som Christian har gjort krävs precision. Mikrometern är ju låst i bägge ändar. Jag föreslår att du har den flexibelt fäst i ena änden. Då har du två möjligheter, mikrometern har ju två ändar ;-).Möjlighet 1 är att ersätta kullagret med en plastdetalj som ett miniatyrkaffefat ungefär. Det ska ha en någorlunda plan yta som är större än mikrometerns spets men en kant runtom som begränsar mkrometerspetsens rörelse. Material helst delrin eller nylon. Fördelen med denna lösning jämfört med nästa är att du utnyttjar större del av mikrometerns rörelse. Du kan också stoppa in en tapp i kullagret med samma egenskaper som den tidigare nämnda plastdetaljen. Det är nog den enklaste lösningen och den förstör inget av det du redan gjort. Om du vill så maila mig din adress så skickar jag dig en tapp att prova med. Skulle tro att du har 6 mm innerdiameter i kullagret.
Möjlighet 2 är att låta mikrometerspetsen vara låst i kullagret och att låta mikrometern vara rörlig men då runt axelns centrum.

Det finns faktiskt en tredje lösning och det är att låta mikrometern vara rörlig i bägge ändar. Och det är nog så som jag har gjort. Jag har lagt upp en bild av min lösning på flickr. På http://www.flickr.com/photos/lennartfah/8448124870/in/photostream kan man ana hur det är gjort om man tittar noga till vänster på bilden. På http://www.flickr.com/photos/lennartfah/8523969572/in/photostream/ finns en detaljbild. För övnings skull är den frihandsstackad med 3 delbilder.

Alla tre lösningarna bygger ju på att det finns en fjäderkraft som ser till att det inte glappar.

Lycka till med bygget och fotandet.

Hej
Jag har inte märkt några problem med att släden rycker i sidled som Filip säger. Kanske hade jag tur när jag byggde den? Däremot så saknas det lite precision.
Släden har inte samma precision som ett riktigt linjärbord, men efter vad jag har testat så duger det gott.
När man bygger den så får man försöka att sätta den rätt i kullagret. Något som kan underlätta är nog att montera den i kullagret först, sedan borra hål och fästa mikrometern i andra änden. Kanske skulle den kunna fästas med endast en skruv istället för två, som skulle ge den lite spelrum för ev ryckningar i sidled.
Man får med jämna mellanrum justera skruvarna på sidan av släden så att de håller åt lagom mycket för att inte glappa samtidigt som det inte får bli för hårt.
Med lite träning kan man behärska bristerna på denna konstruktion och använda den med samma resultat som en riktig släde.