Öppet Forum > Koppling mellan linjärbordet och bälg

Hej,

Vilka snabbkopplingar finns det som man kan använda för att fästa macrobälgen på linjärbordet?
Såg en bild med en blå rund platta med spak på som sitter mellan linjärbordet och släden på bälgen men hittar inget info om den.

/Lasse

12-28 | Registered CommenterLars

Jag själv använder än vanlig 1/4" (stativgänga) skruv som passar till min bälg, men man skulle kunna sätta dit en snabbkoppling som finns till kulled (exempel: http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iid=8459738 )

Nu hänger jag inte med...

Är detta inte exakt samma problem vi diskuterar angående linjärbordet i den tråden? Har inte också denna snabbkoppling endast ett gängat hål under, precis som många andra snabbkopplingar? Ja, så att man även här står med problemet att ha ett 3/8 gängat hål i både linjärbordet, snabbkopplingen och kanske även i bälgen? Eller följer det med en bult till denna snabbkoppling som man kan dra fast detta fäste i linjärbordet, till skillnad från de flesta andra snabbfästen?

Om det inte gör det, får man ta och läsa på de lösningar som blivit presenterade i "Till dig som vill köpa linjärbord". Så vitt jag kan se på nätet så ser detta snabbfäste likadant ut med endast ett gängat hål men tyvärr ser man aldrig hur snabbfästena ser ut på undersidan på bilderna på nätet, typ oavsett vilket märke eller konstruktion det är...

12-28 | Unregistered CommenterJacob

Sorry visst är det samma problem som diskuteras ang linjärbord. Tänkte att det kunde vara bra att det blev en egen tråd ang att fästa linjärbord till ex. macrobälg.

Var förbi bauhaus i dag i tron att de skulle ha några skruvar som kunde passa, men icke - de hade bara mm skruvar. Någon som kan tipsa mig vart man kan få tag på 1/4" skruv?

12-29 | Registered CommenterLars

Den blå plattan med spak torde vara Novoflex MiniConnect MR: http://www.novoflex.com/en/products/camera-support-systems/quick-release-systems/miniconnect-mr/.

Jag använder den på min Newport släde och fäster den med en vanlig 1/4" bult ovanifrån: http://farm8.staticflickr.com/7025/6593061805_e68c6c68b4.jpg

Sieferts http://www.sifvert-skruv.se/ i Stockholm har den största sorteringen av skruv och är snart det enda stället där man kan köpa fästdetaljer med tumgänga. Fästskruvarna till kameror har gänga lilla UNC 1/4" x 20 gängor /tum, stora 3/8"x 16 gängor /tum. Men man köper bara så många som behövs för de är dyra. Jag köpte lite skruv som ryms i ena handen och det gick nästan på 200.

Fick tag i mina "tumskruvar" hos Beslagsspecialisten här i Göteborg. De har även nätsite: http://www.specialbeslag.se/

Jag har tittat på Novoflex MiniConnect MR och bilden John länkat till med denna på ett Newportbord. Det ser ut precis som det jag är ut efter men vad jag inte riktigt får grepp om är hur du fäst den i bordet uppifrån. Är det inte gängade hål i Novoflexplattan? Vad har du satt dit för skruv? Jag lyckas inte hitta någon ritning hos Novoflex som visar detta.

Hej Fredrik,

Det är M6- eller 1/4"-gänga på Newport-borden så det brukar vara lätt att gänga fast saker på dem med "stativgängebultar". Bulten som jag använder är genomgående (skruvad ovanifrån) och jag inte riktigt var den kommer ifrån men gissningsvis har den suttit på någon QR-platta, släde eller annat foto-tillbehör. Hålet i Novoflex-fästet är mycket riktigt gängat men det är den grova dimensionen (5/8") så en 1/4"-bult funkar fint i det här fallet!

/John

01-13 | Registered CommenterAdmin