Öppet Forum > Bästa insekts boken?

Jag vill hitta den bästa boken om insekter i Sverige eller större områden. Jag vill inte ha en "liten fälthandbok" eller en "bra första bok" utan en så komplett bok med färgbilder och/eller teckningar av dom insekter som finns. Helst ska det också framgå var dom lever och hur man kan hitta dom.

Tack på förhand!

Hoppsan! Det var inte lite du vill ha Jacob!
Jag kan säga på en gång att det finns inte en sådan bok om svenska insekter där du kan hitta alla arter. Bara skalbaggar finns det över 4000 arter i Sverige. Tänk dig hur tjock bok skulle det vara...........
Det finns några böcker som innehåller de vanligast förekommande eller mest representativa arter av de större ordningar som skalbaggar fjärilar, gräshoppor etc. Sedan finns det några böcker med lite av varje grupp. Jag ska försöka kolla lite och återkommer snart.

"Snart" är tydligen en lite svävande tidsaspekt. Det har gått en vecka om någon dag. Tittade runt lite på nätet och var inne i en bok affär och uppenbarligen är det hela knepigt. Helst ska man vara intresserad av tex "långhorningar" som är en undergrupp av skalbaggar för då finns det en bok. En riktigt bra bok om en massa Svenska insekter verkar vara svårt att hitta...

Hej Jacob
jag är ledsen att du fick vänta på mitt svar, men som du själv skriver så är det inte lätt att hitta en bok som innehåller allt det du önskar. Närmast kommer Michael Chinerys "Insekter i Europa". I boken är beskrivna och avbildade mer än 3000 insekter som finns i Europa (de allra flesta finns även i Sverige)! Och även om man inte hittar alla arter där så finns det alla stora familjer representerade i boken och man hittar nästan alltid i boken någon närbesläktad art. Vill man försöka artbestämma kryp man inte hittar i den här boken så måste man skaffa speciallitteratur som Trollsländor i Europa" av Åke Sandhall eller "Fjärilar i Sverige" av Lars Imby. När det gäller skalbaggar så Lindroths bok Våra skalbaggar är en klassiker. Under vinter kommer ut en fin bok om bärfisar (skinnbaggar) av Carl-Cedric Coulianos. Men som sagt om jag ska rekommendera en bok som man ska ha med sig i fält så är Insekter i Europa det bästa du kan hitta.

Det är ju mycket riktigt som Stanislav säger, att det finns otroligt många insekter. Bara i Sverige känner man till ca 25 000 arter varav de flesta varken finns avbildade eller beskrivna i något bokverk. Dessutom tillkommer det ett stort antal arter både nya för Sverige och för vetenskapen varje år. Nationalnyckeln har som ambition att avbilda och beskriva alla i Sverige förekommande arter, något man från början tänkte sig skulle ta 20 år. Frågan är om projektet någonsin blir färdigt!

Henrik Sundberg, biolog