Öppet Forum > Behöver hjälp med objektiv samt kringutrustning

Hej Makrofokus! Har kommenterat lite på tråden Att Tämja Blixten innan och nu blir det lättare att göra en egen tråd angående mitt ivriga problem!

Det är såhär att jag ligger just nu inne med en Canon 450d med kit-objektiv, Canon 50mm f/1,8, Canon 35mm f/2.0 och mitt underbara Macroobjektiv Tamron 90mm f/2.8. Jag är en naturmänniska och jag ÄLSKAR makrobilder mer än något annat! Fotar det så mycket jag kan men nu är grejen den att jag vill komma närmre (tex plåta så man ser de färgglada ögonen på insekterna m.m, ungefär så pass nära som bilderna är tagna på inlägget ATT TÄMJA BLIXTEN). Har sett att ungefär alla på sidan plåtar med äldre bakvända gluggar och det verkar spännande. Jag har själv ett gammalt Kogaku 53mm objektiv liggande, vet inte om det funkar??? Men mitt problem är att jag vet inte vilket objektiv som blir bäst för riktigt bra insektsplåtning, bakvända objektiv kräver en vissa reviseringsring med viss filtergänga och om det inte går.... Listan på mina bekymmer är lång och jag vet inte riktigt var jag ska börja. Mina problem kanske är lätta att fixa eller svåra? Men jag hoppas jag kan få någon hjälp från er som läser detta.
Hur tycker ni jag ska gå till väga med detta?

Alla svar och tips uppskattas!

MVH Martin

09-16 | Unregistered CommenterMartin

Hej Martin,

Har du någon Raynox-lins nu?

Hursomhelst är något som du skulle kunna börja med att prova är att fästa Tamron 90/2.8 på kameran, ställ in det på oändlighetsfokus och försök hålla ditt 50/1.8 bakvänt framför Tamron-objektivet, dvs försök att hålla objektiven filtergänga mot filtergänga, så centrerat som möjligt. Med denna uppställning fungerar ditt 50/1.8 som en kraftig (+20 dioptri) närbildslins och arbetsavståndet blir kort – uppskattningsvis bara 3-4 cm framför den bakre linsen på 50/1.8. Var försiktig så att du inte råkar tappa eller skada utrustningen men försök se hur det ser ut i sökaren eller när du tar en bild – blir det mörka hörn/kanter i bilden? Om det blir det kan du prova att fokusera Tamron-objektivet närmare (så att det får längre utdrag). Prova att fotografera en mm-skala och se vilket horisontellt synfält du får. Om du vill kan du även testa att hålla 35/2.0 på samma sätt – det blir då en ännu starkare försättslins (+28) men risken för vinjettering i kanter/hörn ökar. Det är troligtvis bäst att blända ner Tamron-objektivet till åtminstone f8 när du gör dessa tester.

Om det ser lovande ut kan det vara värt att fundera över en stabilare koppling – då behöver du en omvändningsring som har filtergänga (hane) i båda ändar. Tamron-objektivet har 55 mm filtergänga och 50/1.8 och 35/2.0 har 52 mm så eventuellt behöver du även en så kallad step-ring som fungerar som adapter mellan olika filtergängor.

Kogaku 53mm känner jag inte till men det kan möjligen också vara användbart. Om det har bländarring kan det fungera bra på mellanringar eller bälg (bakvänt) men jag skulle börja med att prova ovanstående!

Hej John!

Den metoden låter väldigt intressant med mitt 50mm framför mitt macro, omvänt dessutom!!
Jag har ingen Raynox-lins ÄN men jag är ruskigt sugen på en Raynox DCR 250, hört att det är guldvärt!!!!
Hängde upp mig på oändlighetsfokus, vad exakt är det?

Ska ta och prova det med objektiven på varandra och se vad det blir av det!

Tack för tipset så länge!

09-18 | Unregistered CommenterMartin