Öppet Forum > Mellanringar eller Raynox-linser

Vill komma ännu närmare(större förstoring) än vad jag nu kan.

Vilket är att föredra, mellanringar eller Raynox-linser?

Utrustningen som jag har är Nikon D90 med Tamron 90/2,8 och så har jag även nyss lagt
en beställning på lite utristning så jag kan bygga en blixtarm liknande den som finns med på bloggen här.
Kommer att använda sb-400 i första hand men kanske även sb-800 till den.

//Andreas

09-15 | Unregistered CommenterAndreas

Hej Andreas!

Till brännvidder längre än 60 mm tycker jag generellt sett att Raynox-linser är att föredra framför mellanringar. Skälet är i första hand att det vid längre brännvidder krävs proportionellt längre utdrag för att uppnå ökad förstoring. Med kortare brännvidder är det tvärt om – då är mellanringar ett effektivare sätt att öka förstoringsgraden!

Ett annat skäl att välja Raynox-linser i ditt fall är att D90 (till skillnad från "högre" modeller) ej är kompatibel med det gamla mekaniska AI/AI-s-systemet för bländarkommunikation. Det gör att du inte kan använda Nikon's egna (och föredömligt gedigna) mekaniska mellanringar utan är hänvisad till moderna varianter från tredjepartstillverkare som Kenko. Tyvärr är dessa relativt plastiga och kan göra att utrustningen känns lite obalanserad – åtminstone om du använder många ringar.

Tack för ditt svar, jag litar till fullo på din erfarenhet och beställer ringarna.//Andreas

09-15 | Unregistered CommenterAndreas

Observera att det jag skrev var att på ditt objektiv så är Raynoxlins att föredra!

Jag skrev naturligtvis fel, linsen skulle det stå men jag satt tydligen och tänkte på ringar när jag skrev förra inlägget!

//Andreas

09-16 | Unregistered CommenterAndreas

Jag har iof en Canon eos 60D men samma objektiv som du. Köpte Raynox 150 och 250 och är nöjd. Var meningen att det skulle bli en 202:a också. Får se om det blir det, längre fram. Just nu så har jag fullt upp med de andra linserna. En ny värld öppnar sig =)
M.o. Köp linserna, mycket bättre än mellanringar enligt mig.

En fråga, kan man kombinera linserna?
Använda flera på samma gång?

//Andreas

09-21 | Unregistered CommenterAndreas

Christian: Det låter klokt att bekanta sig med de linser du har innan du tar steget till 202:an!

Andreas: I princip kan man kombinera dem. Kombinerar man två linser så adderas dioptritalen. En DCR-150 i kombination med en DCR-250 motsvarar därför en lins med 4,8 + 8 = 12,8 dioptri. En DCR-250 och en MSN-202 blir 8 + 25 = 33 dioptri.

Utan att ha testat har jag dock en känsla av att det antagligen inte är idealiskt ur bildkvalitetssynpunkt. Jag ska undersöka saken när jag får tillfälle. Adaptern som medföljer Raynoxlinserna är konstruerad för filtergängor i spannet 52–67 mm och linserna själva har en filtergänga på 49 mm. Med lite god vilja går det dock nätt och jämnt att sätta ihop dem utan ytterligare tillbehör.