Öppet Forum > Macro kamerapaket

Hej!
ska köpa min första kamera och har tänk inrikta mig på macro. jag har fotat med en del kameror innan och funnit ett starkt intresse för macro. vilken kamera ska man ha? kollat på 60d då skärmen är vinklingsbar. är även helt grön på objektiv, vilket passar för att fota macro med? stort plus om man inom budgetten (14 500kr) kan få in ett all-round objektiv. Och förstör mellanringar kvalitén? kollat på Kenko Digitala mellanringar (paket om tre, 12-20-36mm)

09-12 | Unregistered CommenterVictor

Hej Victor,

Det finns egentligen inget kamerahus som är radikalt bättre än något annat när det gäller makrofotografering. Lyckligtvis är alla moderna, digitala systemkameror så pass bra att de kan ge utmärkta resultat.

60D är ett bra kamerahus men personligen tycker jag inte att den vinklingsbara skärmen är något argument för den. Det beror förstås på hur man brukar fotografera men själv skulle jag mest se det som något som lättare kunde gå sönder, dra med sig fukt/smuts osv. Jag använder ofta liveview för fokusering när jag har kameran på stativ men då upplever jag det inte som något problem att den inte går att vinkla. Vid handhållen fotografering föredrar jag att använda sökaren eftersom det blir lättare att stabilisera utrustngen när man håller den mot ögat (man får en extra stödpunkt). Om du kan tänkta dig att köpa begagnat förefaller 50D som ett mycket bra och prisvärt alternativ om du kan hitta en i bra skick!

Ett makroobjektiv är förstås ett hett tips om du vet med dig att du kommer vilja ägna dig mycket åt makrofoto! Jag skulle i så fall rekommendera ett med en brännvidd runt 100mm. Alla som finns är är optiskt sett otroligt bra – att försöka hitta "vinnaren" blir bara hårklyverier. Däremot finns det en sak som jag tycker talar för Canons egna 100-makro och det är möjligheten att använda det med ett stativfäste – viktigt om du vet med dig att du vill fota med stativ ibland! Båda versionerna (L och vanlig) går att använda med stativfästen och det går att hitta billiga kopior av dessa på eBay och andra ställen. Vill du ha högre förstoringsgrad än 1:1 är Raynox DCR-250 ett mycket bra alternativ i kombination med ett 100-makro och de går att få tag i för 500-600:-.

Vad är det för typ av makromotiv du vill fotografera?

/John

09-12 | Registered CommenterAdmin

tack för svaret. fyllde verkligen ut lite tomrum.
angående motiv frågan så svarar jag nog saker som står still.
svampar, blommor, barr... allt som inte flyger omkring eller är aggressiva.
Ska verkligen ta en titt på 50d då jag ändå känner att behovet att filma är stort och det känns mer som jag betalar för en
"foto kamera" då istället för att betala för massa elektronik som jag ej behöver.

vad är fördelen med att kunna fästa 100mm objektiven direkt på stativet och inte kamera huset istället?

//Victor

09-12 | Unregistered Commentervictor

Den stora fördelen med ett stativfäste på objektivet är att det gör det möjligt att med ett enkel handgrepp rotera kameran från liggande till stående format (och alla lägen däremellan) utan att motivet försvinner ur bilden. Vid exempelvis landskapsfotografering kan man göra detta ganska bra med hjälp av kulleden/stativhuvudet men det fungerar inte bra vid makrofotografering eftersom kameran/objektivet då flyttas så mycket i förhållande till motivet – om man fäller kameran åt sidan med hjälp av stativhuvudet så ändras utsnittet/kompositionen ofta flera decimeter och man måste både höja stativet och flytta det i sidled för att hitta motivet igen – att återfå exakt samma vinkel som innan är i stort sett omöjligt.

Vid makrofoto från stativ uppfattar jag möjligheten att rotera kameran runt den optiska axeln som den kanske viktigaste frihetsgraden för att kunna komponera bilden som man vill ha den. Att hitta rätt vinkel i sidled så att grässtrån och andra viktiga linjer i bilden får den lutning man vill ha är ofta mycket kritiskt och kan man inte kontrollera den med precision så lämnas en viktig faktor åt slumpen.