Öppet Forum > Fruktfluga?

Jag har just börjat fota makro "på riktigt", med ett Tamron 90mm macro. Idag, när jag just satt och tänkte vad synd det var att jag inte kom ut och fotade några insekter i helgen, så kommer ett litet motiv trippande på bordet, rakt framför näsan på mig.

Vi har haft ett anfall av "fruktflugor", och jag *tror* att det här är en (eller två!) av dem.

Okänd fluga, 100% crop

När jag söker på fruktflugor hittar jag att de är av släktet Drosophila. När jag söker på bilder av Drosophila hittar jag inget som liknar denna. Bland annat har alla de Drospohila jag hittat en tydlig nacke, medan den här snarast ser ut att ha huvudet sammanväxt med kroppen. Den har även två spröt framåt, vilka jag inte sett någon motsvarighet till på de bilder jag hittat. Någon som vet vad det här kan vara för art? Min uppskattning efter pixelräkning är att kropp + huvud är ca 3,3mm långt.

Den andra frågan är väl vad som har hänt. Det ser ut som att en annan fluga har bitit igenom vingen på denna, och sedan dött. Fripassageraren rörde sig inte. Bäraren promenerade vart han skulle, det gick väl knappast att lyfta.

Tacksam för input!

Hej Fredrik,

Krypet du fotograferat är en liten skinnbagge (Heteroptera). Jag har lite svårt att avgöra vilken familj men skulle tippa på Lygaeidae eller Miridae. Skinnbaggar tillhör de insekter som inte har något distinkt larvstadie som är separerat från vuxenstadiet med ett puppstadium. Istället har de en mer gradvis utveckling med flera utvecklingsstadier (man brukar prata om nymfstadier) innan de når den vuxna formen. Mellan varje stadie ömsar de skinn/skal – det gamla spricker upp och ut kryper en "uppgraderad" insekt.

Det vi ser på din bild ser ut att vara en vuxen skinnbagge (vingarna är fullt utvecklade) som fortfarande har sitt avömsade skinn på släp. Antagligen har den precis ömsat och ännu inte lyckats frigöra sig helt från det gamla skinnet.

/John

09-12 | Registered CommenterAdmin

Tack för svaret!

Oj, då var det inte så konstigt att jag inte hittade några flugarter som liknade den...

Det finns många arter inom de två familjer du nämner som liknar den här, men variationen inom varje famlij är ju enorm! Med så många arter antar jag att det dessutom finns massor av arter som inte har kategoriserats än.

Jag har fått några bilder från andra vinklar också, och formen ser väldigt mycket ut som vissa Miridae.