Öppet Forum > Stackning och dom problem det innebär...

Hej

Jag har precis blivit medlem på makrofokus, för bara några dagar sedan. Jag började redan första dagen jag fick mitt Canon MP-E 65 2,8 Macro objektiv, med att använda stativ och stacka med programmet Zerene Stacker. Det var bara någon dryg vecka sedan jag köpte det men jag har fotograferat macro några år med mer "normala" macro objektiv med förstoringsgrad 1:1.
Jag har fotograferat med lite varierad förstoringsgrad (förstoringsgraden är mellan 1:1 till 5:1) och tycker jag redan har nått ett hyfsat resultat på kort tid. Jag har då använt Canons ringblixt MR-14EX och min vanliga 580EX, som upplättningsblixt, för ett bättre resultat. Jag kanske ska tillägga att jag fotograferar med Canon 7D.

Jag undrar hur man får en död insekt att se levande ut? Dom insekter jag fotograferat har jag stoppat i frysen med resultatet att benen viker in sig under kroppen när dom är döda och insekterna ser väldigt döda ut på bild.. Detta har inget att göra med just frysen utan alla döda insekter jag stött på är det samma sak med. Så frågan är hur man bäst gör, så att dom fortfarande ser levande ut?

Alternativet är naturligtvis att fotografera dom levande men hur kan man i så fall ta typ 20 bilder på en levande insekt som måste sitta helt stilla om det ska fungera. Och då menar jag inte att stiga upp 04,00 i april utan på sommaren och/eller i allmänhet.

Ljuset är ett problem och det blir lätt blänk på kroppen. Jag har försökt dämpa den genom att tejpa fast ett papper över ringblixten som "bouncer". Det har hjälpt till en del...

Jag har länkat några bilder jag tagit senaste ttiden så ni kan se ungefär var på inlärningskurvan jag befinner mig och även problematiken med att en död insekt ser väldigt död ut....

http://obj.fotosidan.se/obj/photo/73/7307520c1a5bd9c9ee07215fadb33865.jpg

http://obj.fotosidan.se/obj/photo/96/9653d85c30a3203278c7de72b5845f47.jpg

http://obj.fotosidan.se/obj/photo/0b/0b651756d05af5615c97b0f7356dfb63.jpg

MVH
Jacob Boman

Hej Jakob
Jag tittade på dina bilder på fotosida riktigt häftiga, ska precis börja att "stacka" så jag är i startskottet för riktiga macrobilder.
Men problemet du har med att insekterna ser döda ut: kan du inte nåla upp dom och sen klona bort den i PS efteråt. I PS 5 finns en funktion som är bättre än clon för att få bort oönskade saker på bilden.
Min första macrobild och den är nålad, inte i närheten av dina skärpedjup men ta en titt.
Ser fram i mot nya närbilder från dig
Med vänliga hälsningar
Peter
http://www.fotosidan.se/gallery/viewlarge.htm?ID=2018222&target=_blank

Att få döda insekter att se levande ut på bild är inte alldeles lätt. Detta gäller speciellt om man vill avbilda dem i helfigur. Porträttbilder i högre förstoringsgrad är i det avseendet enklare eftersom man då utesluter benen som oftast är mest problematiska. Delvis därför fotar jag så gott som aldrig döda kryp i helfigur utan håller mig i så fall till mer närgångna studier, eller allra helst bilder på levande djur i fält (om årstiden tillåter).

Det finns dock knep att ta till för den som ändå vill försöka sig på detta. För det första behöver man mjuka upp djuret så att det går att böja tillbaka onaturligt böjda leder och så vidare. Detta kan man göra genom att lägga det döda krypet i vatten – gärna ljummet och eventuellt med en droppe diskmedel i för att minska ytspänningen. Man kan låta det "dra" i några timmar för att vara säker på att det verkligen blötts upp ordentligt. Sedan brukar det gå att böja tillbaka lederna i en mer naturlig pose. Detta kan vara ganska pilligt och tålamodsprövande speciellt med små kryp. En stereolupp och en uppsättning pincetter, nålar och liknande underlättar. Det är sällan att rekommendera att fota dem i blött tillstånd eftersom de tenderar att se "dränkta" ut – behåringen klibbar ihop sig och så vidare. Så antingen jobbar man snabbt och fotar dem när de ser torra ut men fortfarande är tillräckligt mjuka för att vara "böjliga" eller så försöker man fixera en pose och avvaktar tills djuret stelnat i denna. Detta kan görs ofta med en uppsättning nålar på något mjukt underlag. Se här som exempel: http://www.photomacrography.net/forum/viewtopic.php?t=8972

Själv brukar jag tycka att detta innebär för mycket bök och pill så när jag fotar i studion blir det mest porträttbilder i hög förstoring. Går man upp tidigt på morgonen och föhållandena är de rätta är det inga större problem att plåta stackade bilder på levande motiv i fält. Så jämfört med det jobb som krävs för att få ett dött kryp att ha en någorlunda naturlig och levande framtoning så tycker jag personligen att det är oerhört mycket enklare att pallra sig upp tidigt på morgonen.

När det gäller belysning av preparerade småkryp i studioförhållanden är det ofta praktiskt att använda någon form av omslutande diffusor. En otroligt enkel men effektiv metod är att göra en pappers-cylinder av en remsa vanligt vitt papper (typ kopieringspapper) och en bit tejp. Cylindern bör anpassas så att den omsluter motivet så tätt som möjligt utan att vara ivägen för objektivet. Jag har även använt mig av pingisbollar, yoghurt-förpackningar och andra diffuserande material för att kontrollera ljuset i mina studiobilder.

När kylan och mörkret kommer och vi småkrypsfotografer tvingas in i studion kan ni räkna med att det dyker upp artiklar med anknytning till detta i bloggen och vi planerar även att göra någon kurs/workshop på detta tema i vinter.

Hej och tack för era svar. Just det problem John talar om nämligen benen, är mitt absolut största dilemma. Jag har provat fotografera tex flugor liggande på rygg för att sedan vända bilden men inget stämmer då längre med underlag eller ljuset och det blir inte bra. Att trycka igenom en nål i bakkroppen kan innebära att det blir som att sticka en nål i en vattenfylld behållare, innehåller rinner ut. Det har jag råkat ut för på en spindel, det var inget trevligt. Det andra mer uppenbara problemet med den varianten är att det inte fungerar om objektet är en rödmyra, mygga eller liknande för nålen är minst lika grov som själva insekten.

Spindlar är en tacksam grupp att använda i dessa sammanhang eftersom deras ben inte tenderar att dra ihop sig i samma utsträckning, tycker jag. Nu är spindlar en väldig liten del av alla insekter och jag behöver lösa problemet med att kunna ställa tex en fluga på sina ben. Jag får ta och prova att blöta upp dom men undrar om jag verkligen kommer att "komma åt" med en nål och speciellt en pincett eftersom dom blir så grova verktyg på så små delar. Passar man sig inte trillar lätt ett ben av och objektet är förstört.

Jag följde ju länken till den engelspåkiga forumet som verkar jättebra. Jag är dock rädd att min engelska inte riktigt räcker till i detta ämne för att själv ge mig in i diskussioner och egna frågor. Det var där som det här med nålar genom kroppen beskrev men också att limma fast insektens ben i underlaget, fast då av insektssamlare och liknande grupper. För att kunna göra det, men utan att det syns måste ju vara helt ömöjligt och inte ett sätt vi kan använda, eller?.

Ja artiklar i detta ämne mottages tacksamt. Själv skulle jag behöva tips på hur man bäst fångar insekter och hur man sen får hem mer än typ 1 som kan flyga. Alternativt hur jag fångar och sen snabbt och bra förpassar den till dom sälla jaktmarkerna, för att fånga nästa. Jag bor mitt i stan och har inte skogen utanför knuten. Jag behöver hitta en snabb lösning på detta innan insekterna "tar slut" inför höst/vinter...

MVH
Jacob Boman

Här den senaste stackade bilden: http://obj.fotosidan.se/obj/photo/cc/cc202310052a79e37e4cb4c85f8346ff.jpg
En skalbagge i 5x förstoring...

MVH
Jacob

Att montera en insekt på en nål utan att demolera den kan vara mycket svårt. Det hjälper att använda den typ av tunna nålar som entomologer använder för att montera djur i samlingar (de finns även i svart utförande vilket kan vara att föredra eftersom silvriga nålar kan ge upphov till störande reflexer). Även med de finaste nålarna kan det dock vara svårt. Ett trick som jag använt mig av ett par gånger med riktigt små kryp är att ta en pytteliten klutt häftmassa (kanske 1 mm i diameter) och fästa den längst ut på nålen. Istället för att punktera djuret försöker man sedan att bara dutta till det så att det fastnar på häftmassan. Det är inte det lättaste heller men kan vara värt ett försök. Ett alternativ till häftmassa kan vara sekundlim – doppa nålspetsen i en droppe, och håll den försiktigt mot krypet i några sekunder. Med lite tur och precision kan det ge en stark och i det närmaste osynlig fog (men det är också lätt att ställa till det så att hela insekten trasslas in i klibbiga limtrådar).

När det gäller att hitta och samla in kryp så behöver man verkligen inte bege sig ut i vildmarken – en buske eller rabatt, även mitt inne i stan kan bjuda på mycket intressant! Att "slaghåva" i vegetation ger ofta en stor mängd kryp på kort tid. Man kan även köpa eller tillverka en så kallad insektssug (bra för små ömtåliga insekter) som består av två slangar som går ner i en liten burk – man suger i den ena slangen och håller den andra nära krypet så att den far ner i burken (ett nät över slangen man suger i motverkar ofrivilliga "kosttillskott"). Ett annat alternativ är att sätta upp någon typ av fälla – en burk med lite vatten, gärna placerad nära växtlighet är kanske den enklaste varianten men det finns olika principer. Själv har jag inte så mycket erfarenhet av effektiv insamling och avlivning så där kan förhoppningsvis någon annan fylla på med information!

HEJ prova med kylspray, som idrottsmän använder. Jag har provat med stor framgång. Håriga insekter blir dock 'blöta'.
insekter är 'kallblodiga' och behöver bara kylas ner, inte ihjälfrysas. Då kan du placera tillbaka insekten på blomman och
det ser mer naturligt ut. Kyler du bara ner lite grann så greppar insekten med benen och försöker att 'tina upp' i solen.
Man hinner ta några skott innan den flyger iväg.

Sätt in insektsnålen i baken på det döda djuret. Ingen vätska kommer ut. Fäst sen nålen i ett lödställ. Finns på tex Claes olson. Den består av två små klämmor på skaft och en järnfot. Klämman går att photoshoppa bort, eller döljas med ett blad. Nålen syns inte
om du fotar porträtt.

Tack för informationen, Timo. Det var roligt att äntligen hitta någon som provat kylspray för de flesta jag frågat har aldrig ens hört talas om det, i detta sammanhanng. Alla tips och råd när det gäller makrofoto är guld värda! Kylspray har jag inhandlat och det var inte helt lyckat i mitt första försök. Spraystrålen var så stark att insekten slungades iväg. Nästa försök så sprang myran bara vidare och en till dos gjorde den stendöd. Ska dock testa vidare nu när jag läst det du skriver, eventuellt på makrokursen som börjar 7/9 2011.

Lödställ har jag också köpt precis och inser dess fördelar. Det jag undrar är var man får tag i insektsnålar?

Det går ju inte att lägga upp bilder här men min absolut senaste stackade bild, som jag är väldigt nöjd med, går att ses här:

http://obj.fotosidan.se/obj/photo/ac/ac23e36596802ee0dab0d3be147925fb.jpg

Insektsnålar köpte jag senast i en välsorterad bokhandel (15 år sedan!) Kylspray till stackning vet jag inte, då ska ju insekten vara still länge. Jag föredrar insekter i action. Då sprayar du igenom håven eller en bit tyg. Eller håll insekten inuti handen och spruta in genom hålet vid tummen och fingrarna. (det blir kallt, jag lovar) Din stackade gräshoppa är brutalt bra! - rena Lennart Nilsson.Fantastiskt! Hur många lager? Jag tycker som du, döda kryp ser verkligen döda ut. Hur göra för att få dem att se levande ut?

En annan specialare främst på dagfjärilar är: kläm dom på magen, mellan benen,då tappar de luften (inte så hårt att de går sönder/plågas/dör) då kan man placera den flämtande fjärilen på den blomma man vill fotografera.

Döda insekter kan du forma benen på i en sk. fuktkammare. Används av entomologer när man har varit ute på en lång expedition och alla fjärilar ligger platta i kuvert. De ska ju spännas och monteras till samlingen.

Jag blev genast fundersam om jag lagt upp fel länk när jag såg ditt meddelande. Bilden föreståller en stackmyra och inget annat. Jag håller med dig att kvalitén blev väldigt bra. Jag blev själv glatt överaskad av slutresultatet. Lennart Nilsson är dock att överdriva att jämföra med men tack tack! Jag tog c:a 50 bilder men upptäckte vid stackningen att jag behövt ta fler för bättre skärpa under huvudet.

Det som gör att en död insekt ser död ut är ju inte ögonen utan just det faktum att benen är indragna under kroppen. Kan man lösa detta på ett bra sätt vore det ju väldigt användbart. Förutom en fuktkammare (som jag inte har en aning vad det är) har jag fått rådet att blötlägga insekten gärna med en droppe diskmedel, för att sedan kunna böja ut benen i en naturlig ställning. Tyvärr kräver ju det ett jäkla pillrande plus att den sen måste torka i den nya ställninge, innan bilder tas.

Går inte det att lösa på något bra sätt är man ju hänvisad till närbilder som med min myra där benen inte syns....

Stackmyra, ännu bättre, jag kan mest om fjärilar.

Fuktkammare gör du enkelt själv. Jag hade en när jag samlade fjärilar.
Detta kräver mycket pillande och tålamod och tar tid, men resultatet torde bli lysande!!

gör så här:
Ta en stor glasburk typ 500g gurka. Diska mycket noga. Lägg ett lager bomull eller fetvadd på botten, ca 3 cm tjockt. fukta bomullen med dest/eller kokt vatten. Lägg på en bit hård plast från tex botten av en plastflaska. Ge den kanter på 1 cm.
Lägg ner den som en skål på den blöta bomullen. Lägg i din insekt på plastbrickan. Gör 2-3 små hål i locket. Sätt på locket och ställ varmt, tex i ett soligt fönster. Det ska bli mycket fuktigt där inne, dock inte så att insekten blir blöt. Om insekten är nydödat är likstelheten inte så hård. Du behöver inte en fuktkammare. Har den legat några dagar behövs 3-4 timmar i kammaren. Testa med en nål om benen rör sig. Lägg insekten på en frigolitbit eller en mjuk träbit. Böj benen som du önskar och fixera med nålar runt omkring. Krampen i musklerna gör att de drar ihop sig. Ställ krypet under en skribordslampa elller ngt annat som ger värme. insektens leder stelnar när den är torr. En myra på någon timme. (stora fjärilar tar 2-3 veckor, flygmusklerna är så stora)
så här gör man i princip när man monterar fjärilar och skalbaggar som du kanske har sett på museum. De fixeras med nålar i veckor. Detta är en helt annan hobby - entomologi.

lycka till och skicka en länk så vi får se resultatet. Teoretisk kan du montera insekter i attackställning mot varandra och fota revirstrider och kampen om honor (sånt försöker jag fota i naturen, men detta kanske är ngt för mej oxo, har inte tänkt på det innan...)